07 September 2013

ျပည္ ၂၀ ၀င္တင္းေတာင္းထဲက စကုၿမိဳ႕

စကုၿမိဳ႕ႏွင့္ အနီးတ၀ိုက္တြင္ ကုန္သည္ပဲြစားမ်ားက စပါး၀ယ္ယူရာ၌ ျပည္ ၂၀ ၀င္ တင္းေတာင္းမ်ား အသံုး
 ျပဳ၍ ၀ယ္ယူေနေၾကာင္းသိရသည္။

စကုၿမိဳ႕သည္ ဧရာ၀တီျမစ္အေနာက္ဖက္ကမ္းရိွ အဓိကဆန္စပါးစိုက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္ရာေဒသ တစ္ခုျဖစ္ၿပီး ဆန္စပါးေရာင္း၀ယ္ရာ၌လည္း အစဥ္အဆက္ ၁၆ ျပည္၀င္ တင္းေတာင္းကို အသံုးျပဳျခင္းျဖစ္သည္။ ထိုသို႔ တင္းမွန္ျပည္မွန္ေရာင္း၀ယ္မႈပံုစံမွာ မ.ဆ.လ ေခတ္ဦးအထိ ဆက္လက္လုိက္နာက်င့္သံုးခဲ့ၾကေသာ္လည္း ကုန္သြယ္/လယ္ယာဌာနေပၚေပါက္လာေသာ မ.ဆ.လ ေခတ္ႏွင့္ စစ္အစိုးရမ်ား လက္ထက္တြင္ အဆိုပါ တင္းမွန္ျပည္မွန္ အေလးခ်င္တြယ္စနစ္ ပ်က္စီးသြားခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
စကုၿမိဳ႕က စပါးလုပ္ငန္းေဆာင္ရြက္ေနမႈကိုေတြ႕ရစဥ္

ထိုမွတဆင့္ ေနာက္ပိုင္းတြင္ ကုန္သည္ ပဲြစားမ်ားကသြပ္ျပည္ေတာင္း၏ ေအာက္ေျခကို ေဖာင္းေအာင္ ထုျခင္း၊ တင္းေတာင္း မ်ားတြင္ အေပၚက အနားသတ္၌ ၀ါးတစ္ေခြစာ ထပ္ပိုးျခင္း စသည့္ျဖင့္ ျပဳလုပ္ၿပီး မ႐ိုးမသား၀ယ္ယူမႈမ်ား ရိွလာသည္။ တဖန္ ေတာင္သူမ်ားမွလည္း ထိုအေနအထားကို လက္မခံႏိုင္သည့္ အားေလ်ာ္စြာ ေငြေၾကးရွင္မ်ားကို တံု႕ျပန္ေသာ အားျဖင့္ စပါးထဲ အဖ်င္းအေမွာ္မ်ားေရာျခင္း၊ ဖုန္သဲခဲမ်ားကို သန္႔စင္ျပာတီးျခင္း မျပဳဘဲေရာင္းျခင္း၊ ေရစိုစပါးေရာထည့္ျခင္း စသည္ျဖင့္ တုန္႔ျပန္ရာမွ ယခုလို ျပည္ ၂၀ ၀င္ တင္းေတာင္းမ်ားျဖင့္ေရာင္း၀ယ္မႈ အားေကာင္းလာျခင္းျဖစ္သည္။

ထိုကိစၥႏွင့္ပတ္သက္၍ အစဥ္အဆက္လုပ္ကိုင္ခဲ့သူ ေတာင္သူတစ္ဦးက အဓိက ကေတာ့ လူေတြ စည္း မေစာင့္တာဘဲ၊ ပြင့္ျဖဴမွာဆို အဲဒီလုိ ေခါင္းပံုျဖတ္ၿပီး ၀ယ္တာမရိွဘူး၊ တစ္တင္း ၁၆ ျပည္ဘဲ၊ ဒီေတာ့ သူတို႔ ဆီက စပါးသန္႔သလို ဆန္လည္းသန္႔ၿပီး နာမည္တစ္လံုးရေနတာ  ဟု ျဖစ္ေပၚေနေသာ အေျခအေနအေပၚ အားမလို အားမရ ေျပာၾကားခဲ့သည္။

အလားတူစြာ လယ္ယာက႑၌ ကိုယ္တိုင္လုပ္ကိုင္ေနသလို ျဖစ္ေပၚေနမႈမ်ားကို ေစာင့္ၾကည့္ေလ့လာေနသူ တစ္ဦးကလည္း ဒီကိစၥက ကုန္သည္ေတြ ညစ္တာကစတယ္၊ ဒါေပမယ့္ ေတာင္သူေတြဘက္ကလည္း ဒါကို အဖ်င္းအေမွာ္ေရာၿပီး တံု႔ျပန္တာမွားေနတယ္၊ တကယ္ဆို ဒီကိစၥက ၿမိဳ႕နယ္ဆန္စပါးအသင္းလိုမ်ဳိးကေန ဦးေဆာင္ၿပီး အေၾကအလည္ေဆြးေႏြးၿပီး တင္းမွန္ေအာင္ လုပ္ရမွာ၊ ဒီအတြင္း ပညာေပးမႈလိုတယ္၊ ၿပီးေတာ့ စပါး၀ယ္ရာမွာလည္း ကီလိုစနစ္ ေျပာင္းသင့္ ေျပာင္းရမယ္၊ စပါးက အစိုဆိုရင္ ေရဓာတ္ပါ၀င္မႈ ဘယ္ေလာက္ ဆိုရင္ ဘယ္ေစ်း၊ လံုး၀ လက္တန္းႀကိတ္လို႔ရတဲ့ အဆင့္ဆိုရင္ ဘယ္ေစ်းစသည္ျဖင့္ စနစ္ တစ္ခုေဖာ္လိုက္ရင္ ေျပလည္သြားမယ္  ဟု ထင္ျမင္ခ်က္ကို ေျပာျပခဲ့ေၾကာင္းသိရသည္။

No comments:

Post a Comment